dilluns, 25 de novembre del 2013

Nous materials de prevenció de relacions abusives dins el programa "Estimar no fa mal"

Els materials ajudaran a noies i nois a identificar relacions abusives i de ciberassetjament en les relacions afectives

L'Institut Català de les Dones va presentar noves eines de prevenció i sensibilització en el marc del programa Estimar no fa mal. Viu l'amor lliure de violència adreçat a adolescents i joves. Es tracta de materials amb missatges per ajudar a identificar situacions de relacions abusives i ciberassetjament en les relacions de parella, així com suports pedagògics pràctics adreçats a professionals que treballen amb nois i noies perquè facin actuacions de prevenció de la violencia masclista.

Els nous materials ajudaran a sensibilitzar i prevenir situacions d'abús en les relacions afectives de parella ja que "encara hi ha massa tolerància i justificació de les conductes abusives i violentes d'alguns nois, i interiorització de la idealització de l'amor i parella" segons va explicar la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell.

Indicadors de relacions abusives
Un dels materials que s'adreça a adolescents i joves és una postal que mostra en cadascuna de les seves cares allò que és una relació abusiva i allò que és una relació respectuosa, i en dóna claus per identificar-les. Amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament, aquesta postal s'està distribuint als prop de 73.000 alumnes de 3er d'ESO de tots els Centres d'Ensenyament Secundari de Catalunya.

Indicadors de ciberassetjament
L'altre material adreçat directament a adolescents i joves és una postal on line amb elements per ajudar a detectar el ciberassetjament en les relacions afectives, en concret, el control a través dels xats i xarxes socials. La postal, per exemple, convida a formular-se preguntes sobre el comportament de la parella del tipus: "Intenta obternir les teves contrasenyes per controlar el teu perfil i llegir els teus missatges?"; Insisteix perquè actualitzi el teu estat (sentimental) en el perfil de Facebook?, Quan esteu empipats o empipades t'escriu retrets al Facebook o al Twitter?; Et controla a través del Whatsapp les hores en què estàs en línia?

Materials adreçats a professionals
El material adreçat a professionals s'ha elaborat en base als continguts originals i adaptacions de diversos manuals socioeducatius amb la finalitat de proporcionar eines i recursos molt pràctics per treballar des de diferents espais de joves la prevenció de les relacions abusives. Destaca l'accessibilitat a tots aquests materials a través de la web de l'Institut Català de les Dones i l'accès a un taller model, anomenat Tot s'apren i tots els materials que calen per a desenvolupar-lo.

La proposta formativa està dividida en dos mòduls. El primer,  Noies i nois som iguals? Tenim els mateixos drets i les mateixes oportunitats ofereix dinàmiques per reflexionar al voltant de la construcció de la identitat masculina i femenina i qüestiona mites i creences errònies al voltant de l’enamorament i l’amor. El segon, Què en sabem de la violència masclista? Com és la violència masclista en les parelles joves? aproxima als elements per entendre i reconèixer la violència masclista en l’àmbit de la parella i vol millorar la capacitat de detecció d’abús en les relacions de parella i donar a conèixer els recursos per fer front a aquesta situació.
 
També hi ha una sèrie de documentació que es facilita sobre  bones pràctiques formatives, com l’experiència pilot als cicles Formatius de Grau Superior d’Integració Social, i Animació Sociocultural; la formació dins el Programa Salut i Escola; i l’Experiència pilot als centres educatius de Justícia Juvenil.
 
El programa Estima no fa mal
El programa de prevenció de relacions abusives “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència”  té entre els seus objectius dotar els i les professionals que treballen amb joves adolescents de les competències necessàries per tal que puguin realitzar accions de prevenció de les situacions d'abús en les relacions de parella i afectives i fomentar actituds i comportaments igualitaris, tot promovent la reflexió al voltant dels comportaments abusius vinculats als rols de gènere i als models de feminitat i masculinitat.
 
Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència s’adreça a la població d’entre 10 i 19 anys, professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, i a pares i mares d’adolescents. Comença a l’etapa de primària i dóna resposta a la necessitat que la prevenció de les relacions abusives en les relacions sentimentals sigui una sèrie de valors que es transmeten de manera constant i dilatada en el temps, anant més enllà de la influència que suposa una sessió puntual.
 
Es tracta d’un programa que es desenvolupa conjuntament amb l’Institut Català de les Dones (ICD), la Direcció General de Joventut (DGJ), la Secretaria de Família i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, totes elles unitats del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d’Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.