dimecres, 13 de novembre del 2013

Trobada de la Federació de Casals de Joves Autogestionats de Catalunya


Canovelles va ser la seu de l’activitat que cada tres anys celebra la Federació de Casals de Joves Autogestionats de Catalunya. Aquesta edició ha reunit prop de 300 joves de 30 entitats, entre casals federats i convidades de diferents territoris. 


A Canovelles mai no s’hi havia viscut un esdeveniment com el que ha ocupat la vila durant el pont d’inici de novembre. La Federació de Casals de Joves de Catalunya ha decidit convertir aquest tranquil pobre vallesà en el punt de trobada dels 25 casals que l’integren. Carrers i places s’han omplert de participants de la Trobada de Joves. 

Segons Gonzalo Candanedo, Secretari General de l’organització, la Trobada de Joves “és el moment en què joves de casals i projectes conflueixen, enfortim els llaços amb la federació i compartim estratègies i experiències”. A més, per a l’organització és l’oportunitat perfecta per “projectar a l’exterior el model de participació que promovem, basat en l’autogestió, democràcia, laïcitat i transformació social”. 

Aquesta federació aplega diferents entitats juvenils que a partir de l'autogestió del temps lliure treballen l'educació en la participació, el compromís amb l'entorn més proper, i l'enfortiment del teixit comunitari. Per a Casals de Joves tenen el mateix pes tant procés de preparació com l’activitat en si ja que ho entenen com a part del procés d’aprenentatge participatiu. La Júlia Coll és membre de l’assemblea del Casal de Joves Xiroc, al barri del Fort Pienc a Barcelona ha estat una de les encarregades de formar una comissió organitzativa “que va començar a treballar fa ja 8 mesos i que s’ha repartit entre feines logístiques i de preparació d’activitats”. La Júlia destaca l’èxit de “pel fet de que s’organitza tot des d’una comissió de persones voluntàries dels diferents casals” i afegeix que li ha servit per “conèixer la federació des de dins i compartir experiències amb altres casals”.

Aquest any, el lema ha sigut “Res no podrà vèncer l'actitud”, en referència a les dificultats dels i les joves per tirar endavant, i com la resposta des de l'àmbit dels casals ha de ser no perdre “l'actitud casalera”: L'autogestió, la participació, la crítica, però amb alegria. Les activitats que s’han dut a terme tenen múltiples vessants. Entre les xerrades han destacat els temes laborals, a càrrec de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la situació a Palestina, amb un jove convidat d’allà o els problemes actuals de la sanitat catalana amb la presència de Toni Barbarà, de Dempeus per la Salut Pública. L’oferta de tallers, molt àmplia, ha permès els participants triar des d’iniciar-se en el ball de bastons, amb la Bastonera de l’Eixample, fins a conèixer el Bollywood o  aprendre els moviments bàsics de la boxa.

Totes aquestes activitats, a més d’un correfoc o la gran paella a càrrec d’Alerta Solidària han alterat, doncs, durant tres dies la calma habitual de Canovelles. El poble s’ha triat segons Coral Escobar, membre del secretariat polític de la federació, per “l'existència d'un casal de joves, en el municipi, amb una predisposició positiva en voler i poder acollir aquest projecte” i que “el poble disposi de les infraestructures necessàries”.

L’ambient del tren de tornada contrasta amb el viatge d’anada, on tot eren crits, bromes i excitació. Els joves dels casals estan esgotats “en aquestes trobades es dorm poc, per no dir gens” reconeix la Ingrid, una noia del Casal de Joves Obriu Pas de Barberà del Vallès. Tot i així, entre anècdotes i riures, comencen a apuntar les primers travesses sobre la propera Trobada de Joves on serà molt difícil, diuen, superar el nivell de la d’aquest any.

                        Associació de Casals de Joves de Catalunya (@CasalsDeJoves)